четвртак, 22. јануар 2015.

Šeherezada torta


Novogodišnje meze


Vanil kiflice sa orasima



 Vanil kiflice sa orasima
100 g šećera u prahu
300 g biljnog margarina
150 g mlevenih oraha
425 g brašna
4 kašičice vanilin šećera
Ostalo:
200 g šećera u prahu
10 kašičica vanilin šećera
1Umutiti margarin sobne temperature sa šećerom u prahu i vanilin šećerom, dodati mešavinu brašna i oraha i sve dobro izjednačiti.2Rukama testo izraditi (izgnječiti), formirati poluloptu, uviti u providnu foliju i 1 h ostaviti u frižider da odstoji.3Od testa uzimati manje delove, oblikovati prvo valjkaste delove, a zatim iste saviti – oblikovati kiflice.4Napravljene kiflice ređati u pleh postavljen papirom za pečenje i peči na 180°C (rerna s ventilatorom) 10-12 min.5Kiflice ostaviti 2-3 min. da se prohlade, a zatim ih valjati u mešavinu šećera u prahu i vanilin šećera.6P. S. Za ove kiflice količina brašna je dovoljna tj. ne dodavati više, sem sa ½ kašike posipati radnu površinu na kojoj se formiraju kiflice. Kiflice su sve lepše što duže stoje

Sosa najbolje kuva - Iz sosine kujne: Sarma

Sosa najbolje kuva - Iz sosine kujne: Sarma

Kukuruz salata


Sekelji gulaš


 Sekelji gulaš

300 gr svinskog mesa
300 gr junećeg mesa
1 dimljena kobasica ili 200 gr. dim. rebra
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
dobra kašika masti
1 kašičica soli
1/2 kašičice kima
2 kašike aleve paprike
500 – 600 gr kiselog kupusa
200 ml paradajz pirea/pelata
1 lovorov list
mleveni biber
kisela pavlaka

Meso iseći na komade veličine zalogaja. Na zagrejanoj masti propržiti crni luk dok ne omekša. Dodati meso i pržito dok ne porumeni. Posoliti i pobiberiti po ukusu, a zatim smanjiti vatru i dodati kim, lovorov list, alevu papriku i seckani beli luk. Sipati 250 ml vode i ostaviti da provri, a zatim poklopiti i na tihoj vatri kuvati sat i po vremena. Posle tog vremena dodati sitno seckani kiseli kupus i paradajz pire. Po potrebi još malo začiniti. Sipati vrelu vodu toliko da ogrezne kupus u šerpi, a zatim uključiti rernu i zagrejati je na 250 C. Kada se zagreje, šerpu staviti u rernu i krčkati još jedan sat. Gotov gulaš servirati uz kiselu pavlaku .

Banatska masna pogača








Banatska masna pogača

1 kg brašna, 1 svež kvasac, malo mleka, malo vode, so i mast.

Rastvoriti kvasac u malo mlakog mleka, pa kada je nadošlo sipati brašno. Dodati soli i postepeno dodavati po potrebe mlake vode da se zamesi ne mnogo tvrdo testo. Razvući testo oklagijom što tanje pa premazati mašću. Preklopiti sa sve četiri strane, pa postupak ponoviti još dva puta. Četvrti put rasklagijati pogaču, staviti u pleh, izbosti viljuškom i peći u umereno toploj rerni.





Pijano testo









Pijano testo

600 gr brašna
150 ml mleka
200 ml piva
4 kašike ulja
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
kvasac

Brašno, šećer i so izmešati u posudu za mešanje, pa dodati ulje. Mleko, pivo i kvasac zagrejati u posebnoj posudi, pa tom mešavinom podmesiti testo. Dobro ga izraditi da se odvaja od posude i ruke. Ostaviti da naraste, pa premesiti. Praviti što god hoćete



петак, 2. јануар 2015.

Kiflice sa kačkavaljem


Novogodišnje pečenje



Sarma


Novogodišnje meze


Beli anđeo



1 paket kora za Rozen tortu
1 litra mleka
2 pudinga od vanile
2 - 3 kašike gustina
200 gr bele čokolade
5 kašika šećera
200 gr mleka u prahu
250 gr margarina
400 gr šlaga u prahu
2 dl kisele pavlake

Od 1l mleka odvojiti oko 1 dl, pa mikserom umutiti 2 pudinga od vanile, gustina i 5 kašika šećera, pa kad mleko provri, smanjiti temperaturu i postepeno uliti razmućene sastojke, stalno mešajući, do zgušnjavanja. U još topao puding dodati 200 gr bele čokolade, mešati da se čokolada istopi i sjedini sa filom. Ostaviti da se ohladi, uz povremeno mešanje, da se ne bi uhvatila korica.

Umutiti 250 gr margarina sa 200 gr šećera u prahu i dodavati 200 gr mleka u prahu. Pre mućenja mikserom, i šećer i mleko prvo pažljivo promesati, pa tek onda mutiti, da se ne napravi `oblak` od praha, što važi za sve praškaste sastojke (puding, šlag i sl.). Kada je dobro umućeno, postepeno dodavati ohlađen fil.

Posebno umutiti 400 gr šlaga u prahu sa 3 dl hladne kisele vode i na kraju dodati pavlaku.

Filovati celo pakovanje korica za rozen tortu: kora, fil, šlag, kora, fil, šlag...
Tortu nafilovati dan pre služenja, da bi se korice i fil sjedinili.

Umutiti 300 gr šlaga sa oko 2 dl kisele hladne vode i premazati sve vidne delove torte.