субота, 22. новембар 2014.

Somun - lepinje

         

 Ja sam pravila duplu meru

1/3 svežeg kvasca (15gr)
2.5 dl vode
1/2 kašike šećera
1 kašika soli
0, 5dl ulja
toliko brašna da se umesi mekano testo (400-450gr)

Kvasac razmutiti u toploj vodi sa šećerom. Dodati brašna, da može da se izmeša viljuškom. Dodati so i pola mere ulja. Izmešati pa dodavati brašno mešajući viljuškom dok se ne zgusne. Kad već ne možete da promešate viljuškom onda rukom izmesite dodavajući po malo brašna. al da testo na kraju bude mekano, skoro lepljivo za ruke. na kraju dodajte ostatak ulja i samo malo premesite, ostavite tako pouljeno 10ak minuta.
Od testa odvajajte loptice velicine pesnice, pa ih oblikuje u loptice.

Tepsiju dobro pobrašnjavite, pa stavljajte loptice na razmake.
Ostavite da odstoje 10-15 minuta, onda pobrašnjavite prste i od sredine loptice pritiskajte - širiti ih, u sredini malo manje pa sve više prema krajevima, i tako ih raširite. Pobrašnjavite odgore.
Tako ostavite jos 10-15 minuta i onda pecite. Rernu ugrejte na 300 stepeni pa prvo stavite 10ak minuta da se peku skroz dole pa podignite u sredinu. pečeni su kad fino porumene. Ako ne rumene znači da vam je prekislo testo, dugo ste čekali i pravili pauzu ili vam kvasac nije bio dobar, takođe ako su tvrdi, opet ste previse čekali, a mora da se čeka da bi testo unutra postalo onako rupičasto kad se peče. Kad se ispeku treba da budu lagani i hrskavi, da bi omekšali, kad se ispeku pokrijte ih krpom i ostavite 10 minuta da odstoje. na kraju očistite brašno četkicom za testo.

Нема коментара:

Постави коментар